Lepinje - bosniska små bröd

för ca. 10-12 st (beroende på hur stora man gör)
Ingredienser:
500 gr vetemjöl
1 hel jäst
4 msk salt
vatten efter behov
Gör såhär:
Koka vattnet, häll lite vatten i ett glas och blanda ut jästen i vattnet så den blir flytande.
Jag brukar använda en matberedare när jag ska göra degen men man kan göra degen för hand också.
Häll upp 400 gram mjöl i en dunk eller i matberedaren, häll i saltet och jästen. Tänk på att vattnet kan vara för varmt om man ska göra degen för hand så låt vattnet kallna till rätt temperatur innan du häller i det i mjölen. Knoda degen tills du fått en jämn och slät yta men inte för hårt, det ska ändå fastna lite i fingrarna när det är dags att jäsa.
Låt stå på en varm plats för jäsning. Som jag nämnt i mina föregående recept så kan man starta ugnen och låta dunken stå under en duk på spisen eftersom det blir varmt av ugnen.
Såhär ser det ut när degen ska stå för jäsning.
Såhär ser det ut när det har jäst färdigt.
Mjöla ytan där du ska knoda degen ordentligt, som på bilden här.
För att veta att det har jäst färdigt så ska man kunna se stränger i degen, som på bilden här.
Knoda degen ordentligt men inte för hårt.
Dela degen i så många lepinje man vill ha och gör en och en. Baka dem på en plåt med bakpapper på. Som på bilden. Skär lite på toppen av dem.
Pensla med vatten. (man kan ha ägg också men jag föredrar vatten då det kan finnas äggallergiker)
Strö på lite olika för, sesamfrö, linför, solrosfrö mm... eller utan något...
Låt stå för jäsning innan ni har dem i ugnen. Såhär ser det ut i ugnen efter fem minuter.
Har ni ugnen på 250 grader så tar det inte lång tid innan de är färdiga, men eftersom alla ugnar är olika så ska man ju vara på vakt med när man ska ta ut dem. Stå helst i närheten och vänta ut tiden. Det är ca. 10-15 minuter, beroende på ugnen som sagt.
Klara för severing.
Man kan ha cevapcici i dem, en bra röra som tonfiskröra, man kan även bara bre en macka på dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0